IKKE SAMMENHENG: Norsk forskning har vist at det ikke var sammenheng mellom vaksinering og slag. Arkivfoto fra vaksineringen av helsearbeidere ved Sykehuset Østfold Kalnes med Pfizer BioNtech.
IKKE SAMMENHENG: Norsk forskning har vist at det ikke var sammenheng mellom vaksinering og slag. Arkivfoto fra vaksineringen av helsearbeidere ved Sykehuset Østfold Kalnes med Pfizer BioNtech.

Norsk covid-19-studie mest lest i amerikansk slagtidsskrift 

Overlege Håkon Ihle-Hansen ved Bærum sykehus ledet studie som viste at covid-19-vaksine ikke gir økt risiko for hjerneslag. 

Publisert Sist oppdatert

Overlege Håkon Ihle-Hansen på Bærum sykehus ledet en studie som konkluderte med at covid 19-vaksine ikke ga høyere risiko for hjerneslag.

Forskningen hans ble publisert i 2023 i det amerikanske tidsskriftet for slag Stroke. 

– Dette er naturlig nok en fjær i hatten for oss, men det absolutt viktigste er at vi nå kan slå fast at vaksinen ikke gir høyre risiko for hjerneslag - og at vi med denne artikkelen har nådd ut til en stor leserskare verden over med denne informasjonen, sier overlege Håkon Ihle-Hansen på Vestre Vikens egne nettsider.

Bakgrunnen er at noen av bivirkninger av vaksinen minnet om bivirkningene av selve covid-19-sykdommen.  

Pasienter som er smittet med covid-19 har en økt risiko for tromboemboli, som har ført til en økt forekomst av slag hos de som har hatt denne sykdommen.

Derfor var en bekymring at risikoen for slag kunne øke etter vaksinasjon mot covid-19. 

Fikk inn nyvaksinerte med slag

Høsten 2021 fikk Bærum flere innleggelser på slagavdelingen. Disse pasientene hadde fått covid-19-vaksine i løpet av de siste 14 dagene før symptomdebut. Kolleger ved andre sykehus hadde gjort samme observasjon. Nyvaksinerte fikk slag. Disse var vaksinert fordi de tilhørte risikogrupper. 

Ihle-Hansen og kollegene tok kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), og benyttet sammen med FHI beredskapsregisteret for covid-19 (Beredt-19) for å undersøke forekomsten av hjerneslag etter mRNA covid-vaksiner, og sammenliknet det med en historisk kontroll. 

De undersøkte om mRNA-vaksinene mot SARS-CoV-2 var assosiert med en midlertidig økt risiko for slag etter første, andre og tredje vaksinedose. 

– Heldigvis var det ingen antydning til økt forekomst av hjerneslag etter mRNA covid-vaksine. Det var heller en tendens til lavere forekomst hos dem som var vaksinert, sier Ihle-Hansen.

Powered by Labrador CMS