RASKERE OG BILLIGERE: Noen tjenester hører hjemme på HelseNorge, men ofte kan løsninger lages raskere og billigere andre steder, skriver kronikkorfatterne. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Vestres digitale løft - slik gjør vi det bedre

Private video- og bookingløsninger finnes allerede i hopetall. Å tvinge utvikling gjennom HelseNorge.no gjør staten til en innovasjonsbrems.

Publisert
Lars Haakon Søraas

Helseminister Jan Christian Vestre vil møte konkurransen fra private aktører med digitale løsninger: online timebestilling, videokonsultasjoner og prøveordningen «e-legen». Forslagene er fremtidsrettet og kan bli et viktig steg i retning av et bedre helsetilbud for alle. Her er fire konkrete råd til hvordan dette bør gjøres for å maksimere helsegevinsten og for å benytte eksisterende ressurser best mulig.

Utnytt fastlegenes kapasitet

Vestre lanserer «e-legen», en digital allmennlege som skal hjelpe pasienter som ikke får time hos egen fastlege. Men hvem skal tilby tjenesten? Og hvordan organiseres det — skal staten eller kommunene legge dette ut på anbud?

Istedenfor å utvikle tunge og kostbare løsninger, bør vi utnytte kapasitet som allerede finnes i fastlegeordningen. Det er over 5500 fastleger i Norge. Mange av disse bygger opp lister og har ledige timer - dette er kapasitet som i dag er ubenyttet.

Er grunnbemanningen tilstrekkelig, vil det alltid være en fastlege som kan hjelpe en pasient som står uten tilbud. Dette forutsetter insentiver til å ta imot slike pasienter, samt enkle, praktiske løsninger for å få det til.

Lars Odin Mellemseter

God grunnbemanning i fastlegeordningen har også andre, avgjørende fordeler. Det er stort sett alltid en fordel for en pasient å møte sin egen fastlege. Når legen kjenner pasienten over tid, tas det bedre beslutninger.

Vårt råd til Vestre er derfor: Fortsett å styrke kapasiteten i dagens fastlegeordning, slik at færrest mulig pasienter må oppsøke en annen lege enn sin egen. Og for de tilfellene det likevel er nødvendig, gjør det lønnsomt og fleksibelt for fastleger å ta imot pasienter utenfor egen liste.

Satt opp rett vil 5500 fastleger med frihet og insentiver kunne utkonkurrere private tilbydere – døgnet rundt, året rundt. Og det vil ikke være nødvendig å bruke ekstra ressurser på å sette opp en egen e-lege-tjeneste.

Tilby fysiske konsultasjoner i tillegg til video

Vestre foreslår at pasienter som ikke får time hos fastlegen innen rimelig tid, skal tilbys videokonsultasjoner – den såkalte e-legen. Det er vanlig å anta at kun 1 av 3 konsultasjoner kan løses over video, så hvorfor begrense tilbudet til skjerm?

Begrenses tilbudet til kun video, skyver vi pasienter mot private aktører. Da fortsetter todelingen i helsevesenet: De med råd får grundig oppfølging privat, mens andre må nøye seg med skjermprat. Likeverdet, hjertet i helsetjenesten, står på spill. Derfor råder vi Vestre til å sikre både fysiske og digitale legebesøk – noe mindre svekker fastlegeordningen.

Slipp innovasjonen fri, ikke skap en statlig mastodont

Noen tjenester hører hjemme på HelseNorge, men ofte kan løsninger lages raskere og billigere andre steder. Se på for eksempel AI-transkriberingsverktøy: Det siste året har de spart fastleger for tusenvis av timer og blitt rullet ut i rekordfart fordi private aktører leverte og leger selv tok dem i bruk – uten statlige utredninger, anbud eller ventetid.

Vestre bør stille krav og overlate løsningene til markedet. Private video- og bookingløsninger finnes allerede i hopetall. Å tvinge utvikling gjennom helsenorge.no gjør staten til en innovasjonsbrems. Frihet gir raskere fremskritt og smartere tjenester enn en statlig mastodont. Det vil også være langt billigere for det offentlige å slippe å bygge ut en egen online bookingtjeneste.

Inkluder alle helsetilbydere

Digitalisering og bedre utnyttelse av eksisterende kapasitet bør ikke bare begrenses til fastleger. Fysioterapeuter og manuelltereapeuter med offentlige avtaler henger enda lenger etter i digitaliseringen. Enklere timebestilling og tilbud om videokonsultasjoner hos disse behandlerne må også komme på plass. Vestre bør derfor stille samme krav til disse terapeutene som han tenker å gjøre med fastleger.

Med hurtig digitalisering av både fastlegeordningen og fysioterapitjenester kan pasientene få et offentlig helsetilbud som alle pasienter, både de mer og de mindre bemidlede, vil foretrekke fremfor private tilbud.

Begge kronikkforfatterne er tilknyttet Legelisten.no. Det er ikke oppgitt interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS