IKKE FORSVARLIG: Statsforvalteren har konkludert med at UNN ikke oppfylte spesialisthelsetjenestens krav om plikten til å yte forsvarlige helsetjenester da et barn døde i forbindelse med en fødsel i 2023.

Statsforvalteren: UNN brøt krav om forsvarlig helsehjelp da barn døde under fødsel

Statsforvalteren i Troms har konkludert med at Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) ikke ga forsvarlige helsetjenester da et barn døde i en fødsel i 2023.

Publisert

Statsforvalteren har konkludert med at sykehuset ikke oppfylte spesialisthelsetjenestens krav om plikten til å yte forsvarlige helsetjenester. Dette skriver sykehuset selv i en pressemelding.

– Vi tar Statsforvalterens konklusjon meget alvorlig. Vi er svært lei oss for det tragiske utfallet av denne saken og vil igjen beklage på det sterkeste til familien som mistet barnet sitt, sier fungerende direktør ved UNN, Einar Bugge.

– Skal ikke skje igjen

Bakgrunnen for saken er en hendelse sommeren 2023, der et barn døde uventet i morens livmor under en igangsatt fødsel på sykehuset. Kapasitetsutfordringer ble den gang oppgitt som årsak til at det tok lengre tid å få i gang fødselen. Hendelsen skjedde i det som ifølge sykehuset var en hektisk periode på fødeavdelingen.

UNN meldte saken til statsforvalteren, og ett år senere er konklusjonen klar. Sykehuset opplyser at de i mellomtiden har satt i gang flere tiltak for hindre at slike hendelser skjer igjen, blant annet ved å ansette flere jordmødre og iverksette nye rutiner for bemanning.

– Vi viderefører nå det påbegynte arbeidet med å forbedre tjenesten på fødeavdelingen for å sikre at tilsvarende hendelse ikke skal skje igjen, sier Bugge.

Stilte Solberg og Støre til veggs

Saken vakte stor oppsikt da den ble kjent i august i fjor. I et direktesendt folkemøte på NRK før fjorårets kommune- og fylkestingsvalg stilte moren opp i en forhåndsinnspilt video hvor hun fortalte sin historie og stilte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg til veggs.

– Kan dere love at fødende damer aldri skal bli sendt hjem igjen på grunn av manglende kapasitet på sykehusene? spurte moren partilederne.

Begge ble tydelig beveget av den sterke historien, og Solberg konstaterte at det åpenbart var noe som hadde gått grunnleggende galt. Hun pekte blant annet på personellmangel og sa at de måtte sørge for at det er nok sykepleiere og jordmødre til stede på sykehusene.

Støre sa at regjeringens mål var at slike ting ikke skal kunne skje.

– Det skal være trygt å føde i Norge. Vi lever i et langstrakt land. Noen bor nær sykehus, andre lenger unna. Det skal være trygghet i det. Det er det absolutte mål, sa Støre.

Powered by Labrador CMS