
Misforstått om pubertetsutsettende behandling
Det er uklart for oss hvorfor grunnleggende medisinske og vitenskapelige prinsipper skal settes til side når det er snakk om behandling til transkjønnet ungdom.
Vi tror kritikken som reises mot oss i innlegget «Medisinens ansvar i en vanskelig pubertet», bygger på en misforståelse (1).
I vår artikkel tok vi slett ikke til orde for at leger skal «etterkomme pasientenes bestilling» uten å ta hensyn til mulige negative konsekvenser av behandlingen (2). Vi er enige i at pasienter ikke automatisk har krav på enhver behandling de selv måtte ønske.
Etisk problematisk
Men vi håper og tror at de fleste er enige i dette: Hvis en lege forskriver et legemiddel, bør hensikten med behandlingen være i tråd med det pasienten ønsker å oppnå. Noe annet vil være dypt etisk problematisk. Derfor er det et grunnleggende prinsipp – i medisinen generelt og kunnskapsbasert praksis spesielt – at utfall som er viktige for pasientene, bør tillegges stor vekt når effekter av legemidler og andre medisinske tiltak blir vurdert.
Det er uklart for oss hvorfor grunnleggende medisinske og vitenskapelige prinsipper skal settes til side når det er snakk om behandling til transkjønnet ungdom
Når det gjelder det konkrete eksempelet, nemlig pubertetsutsettende behandling for transungdom, er vi enige i at den ønskede effekten av behandlingen må veies opp mot de negative virkningene – som alltid. Det vi kritiserte, er at det åpenbare formålet med behandlingen, nemlig å utsette kroppslige forandringer som følge av pubertetsutvikling, ikke var et sentralt utfallsmål i de systematiske oversiktene som lå til grunn for Cass-rapporten (3). Det er problematisk, ikke minst fordi rapporten har hatt stor politisk betydning og ført til innskrenking av medisinsk behandling, også i Norge.
Ingen uenighet
Det er ingen faglig uenighet om at pubertetsutsettende behandling effektivt bremser de kroppslige forandringene knyttet til pubertet. Ved å ignorere at dette er formålet med behandlingen konkluderte Cass-rapporten – misvisende – at effekten av pubertetsutsettende behandling er uviss.
Det er uklart for oss hvorfor grunnleggende medisinske og vitenskapelige prinsipper skal settes til side når det er snakk om behandling til transkjønnet ungdom. Det framstår diskriminerende, men føyer seg inn i en lang tradisjon for å gjøre tilgang til medisinsk behandling for transkjønnede vanskeligst mulig (4).
At pubertetsutsettende legemidler er effektive betyr naturligvis ikke at de bør forskrives ukritisk. Som vi skrev i vårt tidligere innlegg: «Det er ingen tvil om at pubertetsutsettende behandling reiser komplekse medisinske og etiske spørsmål» (2).
Ingen oppgitte interessekonflikter.