FØRST UT: Sithembile Chimaliro og Leonard Chafewa var de to første kandidatene som ble med i utdanningssamarbeidet i 2017. Her jobber de side om side med Pål Rønning og Katja Marie Westby Sørensen, under et besøk i Oslo i 2022. Nå er Chimaliro og Chafewa ferdig utdannet.
FØRST UT: Sithembile Chimaliro og Leonard Chafewa var de to første kandidatene som ble med i utdanningssamarbeidet i 2017. Her jobber de side om side med Pål Rønning og Katja Marie Westby Sørensen, under et besøk i Oslo i 2022. Nå er Chimaliro og Chafewa ferdig utdannet.

Norske nevrokirurger har bidratt til å utdanne nevrokirurger i Malawi

– Dette er stort for Malawi, men også for oss i Norge, sier Kristin Schjølberg som leder Avdeling for global helse ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Publisert Sist oppdatert

Med støtte fra NOREC ble det startet et kirurgisk samarbeid mellom Oslo universitetssykehus (OUS) og Queen Elizabeth Central Hospital i Blantyre, Malawi, i 2012.

Ved hjelp av en stafett av norske nevrokirurger som sendes til Malawi og ukentlig undervisning via zoom, har Malawi snart fått sine to første nevrokirurger som er utdannet lokalt.

Sithembile Chimaliro og Leonard Chafewa var de to første kandidatene som startet utdanningsløpet i 2017. I desember 2023 ble avsluttende eksamen gjennomført i Addis Abeba i Etiopia og bestått. Dermed er Chimaliro og Chafewa de to første nevrokirurgene som er utdannet lokalt i Malawi.

Dette betyr at Malawi nå er i stand til å gi behandling til egne pasienter. Flere kan få hjelp og færre mennesker kommer til å dø, skriver OUS i en melding på egne nettsider

Ifølge avdelingsleder ved Avdeling for Global Helse, Kristin Schjølberg, er utdanning i hjemland nøkkelen for å få flere spesialister til land som sliter med den globale helsepersonell-krisen.

– Det som er unikt, er at vi ikke bare utdanner leger, men at vi ser på hele kjeden. Vi har sendt ut sykepleiere, nevrokirurger, anestesileger, operasjonssykepleiere, medisintekniske ingeniører og mye utstyr som skal til for å drive kirurgi, sier Schjølberg i meldingen.

Hun sier videre at det har vært stor interesse for saken i mediene i Malawi, og nyheten har vært omtalt både i aviser og på TV. 

– Dette er stort for Malawi, men også for oss i Norge.

– Symbol på håp

Sithembile Chimaliro og Leonard Chafewa.
Sithembile Chimaliro og Leonard Chafewa.

Dagens Medisin møtte Chimaliro og Chafewa da de hospiterte i seks måneder ved OUS og jobbet side om side med de norske nevrokirurgene.

Da fortalte Chimaliro at det å være den som går foran og rydder vei for dem som kommer etter, både var spennende og skummelt.

– Det legger mye press på deg, og du må gjøre det bra fordi alle ser på deg. Samtidig tenker jeg at det er et symbol på håp for Malawi, fordi mange pasienter trenger oss. Dette er pasienter som tidligere ikke ville ha fått den behandlingen de trenger. Vi vil nå være i stand til å gi behandling til våre egne pasienter. Flere kan få hjelp, og færre mennesker kommer til å dø.

Chafewa påpekte at nevrokirurgi er et komplekst felt og at man kan jobbe med et bredt spekter av sykdommer.

– Det er givende til tross for stresset som følger med. Prosjektet ga oss muligheten til å gjennomføre praksis lokalt, nært familien – og i et miljø vi allerede er kjent i, sa han til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS