SÅRBARE: Gjennom 25 år har avdelingen Nyfødt intensiv ved OUS tilbudt veiledning og rådgiving fra en vernepleier til alle foreldre som befinner seg i en sårbar nyfødt-situasjon. Nå vil man fjerne tilbudet, skriver innleggsforfatterne.

Vi er redd det beste systemet for god oppfølging på nyfødt intensiv forsvinner

I stedet for at OUS legger ned tilbudet, vil vi oppfordre OUS til å snu skuta og beholde vernepleierstillingen på avdelingen.

Publisert

Nyfødt intensiv på OUS har vært en pioner i hvordan de behandler hele familien når et barn blir lagt inn på avdelingen. For det er jo selvsagt at det inneliggende barnet får intensiv behandling, men det er ikke like selvsagt at foreldre og søsken får en god oppfølging i den krisen de plutselig står i. Men på Ullevål har de fått dette til.

Gjennom 25 år har avdelingen Nyfødt intensiv ved OUS tilbudt veiledning og rådgiving fra en vernepleier til alle foreldre som befinner seg i en sårbar nyfødt-situasjon. Vernepleieren har stått side om side med foreldrene gjennom den tøffe reisen fra innskriving til utskriving på avdelingen og gitt familien muligheten til å slippe følelsene fri. Samtidig har vernepleieren gitt forståelse, trøst, varme og essensiell kunnskap og informasjon tilbake til foreldrene. Ikke minst: Døren inn til vernepleieren er oftest åpen, og hit kan du komme når du måtte føle for det.

Skal det beste systemet for god oppfølging for familier på nyfødt intensiv forsvinne?

Nå planlegger avdelingen på OUS å kutte denne stillingen og heller ha et system hvor foreldrene kan få hjelp på Barne- og ungdomspoliklinikken. Der skal det være sosionom og psykolog tilgjengelig.

Vi er meget usikre på at den nye løsningen er til det beste for barnet og deres familie. Vi er redd det nye tilbudet inkluderer for mange ulike folk på ulike avdelinger, og at det ikke er gitt at man møter den samme personen hver gang. Dette vil gi lite flyt og tillit for foreldrene. Den åpne døra forsvinner. Om du føler deg nede på onsdag hjelper det ikke at psykologen er tilgjengelig på mandag. Samtidig er vi redd sosionom og psykolog ved denne avdelingen ikke vil kunne dekke foreldrenes behov, da det å jobbe med premature/ nyfødte, syke små, krever spesialisert kunnskap.

Snu skuta OUS, og vis veien for andre i stedet

I stedet for at OUS legger ned dette tilbudet, vil vi oppfordre OUS til å snu skuta og beholde vernepleierstillingen på avdelingen. Samtidig oppfordrer vi helseministeren, sentrale politikere og andre sykehus å se til nyfødt intensiv på Ullevål, for vi mener dette tilbudet burde blitt videreført og implementert inn på alle sykehus i alle fall som har en nyfødt intensiv avdeling. Gi trygghet til hele familien på Nyfødt intensiv, ikke bare halve!

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS