EIER VITUS: Norsk Medisinaldepot AS er blant annet eier av over 300 Vitusapotek. I tillegg eier de franchisekjeden Ditt Apotek.
EIER VITUS: Norsk Medisinaldepot AS er blant annet eier av over 300 Vitusapotek. I tillegg eier de franchisekjeden Ditt Apotek.

Aftenposten: Razzia hos legemiddelgrossist

Konkurransetilsynet gikk til razzia og tok beslag hos legemiddelgrossist som omsetter for 10 milliarder kroner. De mistenker deling av konkurransesensitiv informasjon.

Publisert

Ifølge Aftenposten utførte Konkurransetilsynet i 2021 en razzia hos en av de største aktørene i medisin- og apotekermarkedet i Norge, Norsk Medisinaldepot (NMD). Tilsynet innhentet datamateriale. Bakgrunnen var en mistanke om deling av konkurransesensitiv informasjon, skrev Konkurransetilsynet i sin årsarapport for 2021.

Saken handler om brudd på konkurranselovens § 10. Den forbyr avtaler om priser eller vilkår som hindrer eller vrir konkurranse. Etterforskningen og tilsynssaken pågår fortsatt, to og et halvt år senere.

– Generelt kan slik informasjonsutveksling typisk slå ut i høyere priser eller dårligere utvalg, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Beate Berrefjord, til Aftenposten.

NDM eier blant annet Vitusapotekene og Ditt Apotek, og kontrollerer omtrent 35 prosent av de norske apotekene i Norge. Selskapet, som omsatte for nærmere ti milliarder kroner i året, var en gang et statseid monopol for import av legemidler, men er i dag et privat selskap med tyske eiere.

Selskapet har også store avtaler med det offentlige helsevesenet. 

«Vi kan bekrefte at Konkurransetilsynet i mai 2021 gjennomførte en bevissikring hos NMD. Vi har ingen kommentar utover dette.»

Flere selskaper involvert

Saken er nå inne i en etterforskningsfase. Ifølge Konkurransetilsynet er flere selskaper under etterforskning. 

– Dette involverer flere selskaper, men vi går ikke ut med hvem før de eventuelt selv gjør det, sier Berrefjord i Konkurransetilsynet, og begrunner dette med belastningen av å være under etterforskning. 

Tilsynet kan ikke svar på når saken vil være ferdig etterforsket. 

– Slike saker tar mye tid. Vi er fortsatt i etterforskningsfasen og vurderer det vi har innhentet.Powered by Labrador CMS