INNFLYTELSESRIK: – Makt er ikke noe mål i seg selv, men det å kunne være med på å skape gode resultater. Hvis man har en mening om hvordan det kan gjøres på en allright måte, så er det spennende å ha innflytelse på det., sier Terje Rootwelt.
INNFLYTELSESRIK: – Makt er ikke noe mål i seg selv, men det å kunne være med på å skape gode resultater. Hvis man har en mening om hvordan det kan gjøres på en allright måte, så er det spennende å ha innflytelse på det., sier Terje Rootwelt.

– Makt? Innflytelse, var det ikke
det vi var enige om?

Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, er den femte mektigste i helse-Norge, ifølge Dagens Medisins jury. Men han vil helst ikke snakke om makt. 

Publisert Sist oppdatert

Terje Rootwelt er sjefen for Norges største regionale helseforetak (RHF), Helse Sør-Øst. For tiden innebærer det også at han leder Beslutningsforum for nye metoder, et verv som går på rundgang mellom de fire RHF-direktørene. 

I Dagens Medisins 12. kåring av Helse-Norges mektigste, havner Rootwelt høyere opp på listen enn sine kolleger i de andre regionene: Stig Slørdahl (10. plass), Inger Cathrine Bryne (13.) og Marit Lind (36.). 

Rootwelt har ikke rukket å tenke så mye på at han er kåret til en av Helse-Norges mektigste, da Dagens Medisin treffer ham på kontoret i Oslo.

Men han har helt tydelig tenkt en del på hvorfor han først tok en lederjobb, som etter hvert ledet til rollen han innehar i dag, som ifølge DMs jury gjør ham til den femte mektigste på helsefeltet i Norge.

– Jeg var fagperson, forsker og barnelege, og hadde det kjempefint. Og så tenkte jeg for meg selv: «Hvorfor skulle jeg ville bli sjef på Barne- og ungdomsklinikken?», som var det jeg ble først.

Forbedring

Grunnen til at han bestemte seg for å søke den rollen, var at det var så mange ting han tenkte at «dette kan vi gjøre bedre og få til bedre».

– Én ting er å gjøre noe bedre selv, men det å få legge til rette for at hele avdelingen og hele klinikken kan gjøre noe bedre, syntes jeg var kjempespennende.

Rootwelt forteller at de lyktes med å levere bedre resultater, og at han trivdes meget godt på Barne- og ungdomsklinikken, og på Kvinneklinikken som han også var innom.

– Det var veldig spennende, og det finnes vel ikke noe kulere oppgave enn å levere god helse til barn.

God timing

Jeg er en stolt byråkrat som gjennomfører det oppdraget som samfunnet gir til oss.

Terje Rootwelt

Han forteller at han i rollen som klinikkleder fikk være med på overordnede beslutninger og prosesser, og at han syntes det var givende.

Da det etter 16 år som klinikkleder i ulike varianter ved OUS, åpnet seg en mulighet for å kunne få jobbe på et mer overordnet nivå, som toppleder i Helse Sør-Øst, hadde han begynt å tenke at hvis han skulle prøve noe annet, så var tiden inne for det.

– Timingen var god, slår han fast.

Ifølge Rootwelt er det å jobbe med barns helse en liten variant av helheten. 

– Vi hadde psykisk helse, habilitering og somatikk. Vi hadde hele bredden, men i en barnepopulasjon. Å lede Helse Sør-Øst er det samme, men i større skala.

For eksempel når det gjelder å bruke samarbeid med andre sykehus fremfor konkurranse, og det å ha dialog med brukerutvalg og tillitsvalgte «er mye makent», som Rootwelt sier.

– Makt er ikke noe mål i seg selv, men det å kunne være med på å skape gode resultater. Hvis man har en mening om hvordan det kan gjøres på en allright måte, så er det spennende å ha innflytelse på det.

Stolt byråkrat

– Så du kaller det innflytelse heller enn makt?

– Ja! Å være med å påvirke og legge til rette.

– Det er ikke til å stikke under stol at jeg savner innimellom å være med på forskning og se pasienter og gjøre veldig konkrete ting. Nå er jeg et sted der jeg heller skal legge til rette for det. Lykkes vi med de planene vi har nå, legger vi bra til rette for det. Det er et veldig viktig oppdrag.

– I hvilken grad kan du påvirke utviklingen og retningen i Helse Sør-Øst – og i Helse-Norge?

– Overordnet sett er vi betydelig politikerstyrt. Vi får et årlig oppdrag, som sier at dette er de prioriterte områdene og målene for virksomheten. Det er veldig bra.

– Så vi er byråkrater – og jeg er en stolt byråkrat som gjennomfører det oppdraget som samfunnet gir til oss.

– Samtidig har vi betydelige muligheter til å påvirke hvordan vi løser oppdraget, og hvordan vi forbedrer og videreutvikler oss for å få til bedre resultater og samarbeid.

Eid og politisk styrt

Rootwelt viser til at noen hevder at foretaksmodellen mangler demokratisk styring.

– Det skjønner ikke jeg helt. Vi har veldig tydelig beskjed om hva vi skal levere, og så er vårt oppdrag å få det til på best mulig måte.

– Men vi er eid og politisk styrt.

– Hvordan vil du definere makt?

– Men skal jeg gjøre det, da? Jeg har muligheten til være med å påvirke hvordan vi løser oppdraget og hvor godt vi lykkes med det.

– Og det er en form for makt, da?

– Innflytelse, var det ikke det vi var enige om? sier Rootwelt og ler.

– Jeg har ikke vært så veldig opptatt av det, men jeg synes det er spennende å være med å påvirke og legge til rette for gode helsetjenester.

– En viktig rolle

– Hvordan vil du vurdere den innflytelsen du har i dag sammenlignet med den innflytelsen du hadde i dine tidligere roller?

– Jeg hadde ikke ubetydelig innflytelse innen mitt felt, men det var dels fordi vi barneleger samarbeidet veldig godt. Noe av grunnen var at jeg fikk mulighet til å påvirke prosesser på et høyere nivå innen barns helse, men nå har jeg samme mulighet på overordnet nivå i Helse Sør-Øst. Det er ikke så forskjellig, men jeg er lenger unna fag og pasienter. Det er litt trist, men det ligger litt i kortene.

– Heldigvis møter jeg mange som er engasjerte og som driver god pasientbehandling, fagutvikling og forskning, selv om jeg er langt unna den selv.

– Jeg er veldig stolt av å lede Helse Sør-Øst, med så mange flinke kolleger og gode resultater. Jeg tror dette er en viktig rolle også, sier Rootwelt.

Powered by Labrador CMS