forskningsdirektør i Helse Nord RHF, Tove Klæboe Nilsen.
RYDDIGE REGLER: Forskningsdirektør i Helse Nord RHF, Tove Klæboe Nilsen. er fornøyd med at helseregionen har fått på plass tydelige retningslinjer for hvordan ansatte skal forholde seg til KI-tjenester i jobben. For ordens skyld: Bildet er ikke KI-generert.

Helse Nord med retningslinjer
for KI-bruk for ansatte

Som første helseregion i landet har Helse Nord laget retningslinjer for bruk og utvikling av kunstig intelligens (KI) for de ansatte. 

Publisert

Retningslinjene skal bidra til etisk og ansvarlig bruk blant de over 19 000 ansatte i helseforetakene.

– Utviklingen innen kunstig intelligens (KI) skjer svært raskt. Vi har veldig fremoverlente miljøer innenfor kunstig intelligens i regionen vår. Jeg er svært glad for at vi nå ved hjelp av disse har fått på plass disse retningslinjene, sier forskningsdirektør i Helse Nord RHF, Tove Klæboe Nilsen i en pressemelding.

Retningslinjene gjelder alle de over 19 000 ansatte i de syv helseforetakene i regionen. Dette inkluderer ansatte, brukerrepresentanter, innleid personell og studenter. Målet er at tydelige kjøreregler skal bidra til etisk og ansvarlig bruk.

– Det kan være fristende å ta i bruk systemer som kan forenkle både kliniske og ikke-kliniske prosesser i helseforetakene. Det er ingen tvil om at kunstig intelligens kan bidra til både kvalitetsforbedring og hjelpe oss til å jobbe både bedre og mer effektivt. Men det forutsetter etisk og ansvarlig bruk av verktøyene. Disse retningslinjene skal bidra til dette, sier Klæboe Nilsen.

Retningslinjene skal også sikre at pasientenes tillit til helsevesenet ivaretas, og at personvernet ivaretas når KI-løsninger tas i bruk.

Retningslinjene sier blant annet at de ansatte alltid skal:

  • være bevisst på at du er ansvarlig for KI-generert tekst der du står som avsender eller som du publiserer. KI erstatter ikke menneskelig dømmekraft
  • være kritisk til det du leser og kontrollere fakta. Se opp for feilaktig informasjon, unøyaktigheter og skjevheter
  • kontakte informasjonssikkerhetsansvarlig dersom du er i tvil om hvordan informasjonssikkerheten skal overholdes
  • tydelig merke KI-genererte bilder, lyd og video som kan oppfattes som virkelige mennesker. Det skal være enkelt å forstå at innholdet er KI-generert. Dette gjelder også for tekster som utelukkende er laget av KI
  • kreditere KI-tjenesten du har brukt

De ansatte skal aldri:

  • dele informasjon som er underlagt taushetsplikt
  • dele noen form for personopplysninger om deg selv, pasienter og pårørende, ansatte eller andre til åpne KI-tjenester
  • dele sikkerhetsinformasjon, som f.eks. påloggingsinformasjon og passord
  • lime inn i KI virksomhetssensitiv informasjon eller informasjon som er unntatt offentlighet
  • stole på at KI sier sannheten sjekk alltid fakta
  • bruke kun KI til å ta store og viktige avgjørelser om enkeltpersoner eller grupper
Powered by Labrador CMS