LANGSIKTIG: – Vi kunne ha brukt denne ene milliarden på noe mer langsiktig, sier avdelingssjef Oddbjørn Bjordal ved Sykehuset i Østfold.

Fristbrudd skaper milliardutgifter for helsevesenet

Fristbrudd koster helsevesenet hundrevis av millioner kroner i året. Totalt er det snakk om en milliard over de siste fire årene.

Publisert Sist oppdatert

– Mange i helsevesenet mener at strikken er strukket for langt. Pågangen av pasienter og dermed også økningen i fristbrudd bekymrer oss. Vi kunne ha brukt denne ene milliarden på noe mer langsiktig, sier avdelingssjef Oddbjørn Bjordal ved Sykehuset i Østfold til Dagsavisen.

Sykehuset han jobber på, har over de tre siste årene betalt over 11 millioner kroner til private helseforetak på grunn av fristbrudd.

Når pasienter ikke får helsehjelp de har krav på innen en gitt frist, må det offentlige helsevesenet finne et annet behandlingssted for pasientene, ofte hos private aktører. Regningen er det helsevesenet som tar seg av.

Tall som Dagsavisen har hentet inn fra Helfo, viser at det offentlige helsevesenet har brukt en milliard kroner de siste fire årene på grunn av fristbrudd. Bare i 2023 var utgiftene på 527 millioner kroner.

De tilsvarende tallene var i 2020 på 63 millioner kroner, mens det i 2021 ble utbetalt 150 millioner kroner. I 2023 var det 349 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS