FREMRAGENDE FOLK: F.v: Kjell A. Johansson, Maria Sollohub, Ingvild F. Sandøy, Ole Frithjof Norheim, Benedicte Løseth, Per Bakke, Bjarne Robberstad og Zeke Emmanuel. Foto: Eivind Senneset, UiB
FREMRAGENDE FOLK: F.v: Kjell A. Johansson, Maria Sollohub, Ingvild F. Sandøy, Ole Frithjof Norheim, Benedicte Løseth, Per Bakke, Bjarne Robberstad og Zeke Emmanuel. Foto: Eivind Senneset, UiB

Bergen senter for etikk og prioritering har blitt Senter for fremragende forskning

Senteret som forsker på helseprioritering og samfunnsrelevans både nasjonalt og globalt, har nå fått status som Senter for fremragende forskning.

Publisert Sist oppdatert

Bergen senter for etikk og prioritering (BCEPS) ved Universitetet i Bergen ble opprettet i 2019. Et kjernespørsmål for senteret er hvordan man kan sørge for at verdens knappe helsegoder blir fordelt på en mest mulig rettferdig og etisk akseptabel måte. 

I 2022 fikk senteret tildelt status som Senter for fremragende forskning (SFF) fra Norges forskningsråd. Mandag 8. januar var det offisiell åpningsmarkering av det nye SFF-et.

Utvidelsen av BCEPS til å bli et Senter for fremragende forskning vil gjøre at senteret kan utvikle nye metoder og et nytt etisk rammeverk for å gjøre beslutningstakere på alle myndighetsnivåer i stand til å fordele helsetjenester på en mer rettferdig og effektiv måte, skriver senteret på egne nettsider. 

Senteret som ledes av Ole Frithjof Norheim og Ingvild Sandøy, har fått finansiering fra Forskningsrådet i perioden 2024-2033.

Under åpningen understreket UiB-rektor Margareth Hagen betydningen av senterets forskning på helseprioritering og samfunnsrelevans både nasjonalt og globalt.

– Trenger forskning for å ta gode beslutninger

Helseøkonom Pakwanja Twea fra Malawi. Foto: Eivind Senneset, UiB
Helseøkonom Pakwanja Twea fra Malawi. Foto: Eivind Senneset, UiB

BCEPS har siden 2019 bygget opp et omfattende nettverk av samarbeidspartnere fra elleve forskjellige land og tre kontinenter. 

Med det nye SFF-et er målet er å etablere et verdensledende fagmiljø som skal tiltrekke og utdanne nye talenter innen fagområdene global helse, etikk og helseøkonomi.

Per i dag jobber mer enn 30 forskere med et bredt spekter av prosjekter i Norge og utlandet.

En av dem er helseøkonom Pakwanja Twea fra Malawi, som jobber i det malawiske helsedepartementet og tar sin doktorgrad ved BCEPS og UiB.  Twea forsker på helseprioritering. 

– Som beslutningstaker trenger du forskning for å ta gode beslutninger. Doktorgraden gir meg muligheten til å få den kompetansen jeg trenger. Jeg opplever at graden gir meg muligheter for samarbeid, bedre tilgang til informasjon og fleksibilitet i form av å kunne velge egne kurs, sier hun i meldingen. 

Powered by Labrador CMS