Lege Erik Fosse er blant de norske helsearbeiderne som onsdag kveld har sluppet inn på Gazastripen. Foto: Lise Åserud / NTB

Norsk legeteam har kommet inn i Gaza – utenriksminsteren håper de lykkes

Et team med seks norske leger og sykepleiere har kommet inn på Gazastripen. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) håper de klarer å redde liv.

Publisert Sist oppdatert

Det er FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) som koordinerer innreise i samarbeid med Egypt og Israel.

Helsearbeiderne, med lege Erik Fosse i spissen, krysset Rafah-grenseovergangen fra Egypt onsdag kveld, melder NRK.

Fosse har tidligere jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza by, enklavens største, under flere kriger. Han forsøkte å reise til Gaza allerede i oktober, men fikk den gang ikke tillatelse.

– Håper de lykkes

Utenriksminister Espen Barth Eide er glad for at det norske teamet er på plass.

– Situasjonen i Gaza er katastrofal. De medisinske behovene er enorme, sier Eide i en uttalelse på X/Twitter onsdag kveld.

– Jeg er glad for beskjeden om at det norske medisinske teamet fra Norwac har klart å komme seg inn i Gaza og gi helsehjelp og støtte. Jeg håper de lykkes i sitt livreddende arbeid, sier utenriksministeren.

Eide beskrev nylig Gaza som et helvete på jord, der hundrevis av mennesker blir drept hver eneste dag.

Stort team

I den norske gruppen er også ortoped Geir Stray Andreassen, ortoped Thor-Erling Fosse Engemyr, operasjonssykepleier Hilde Vollan, operasjonssykepleier Kjersti Fiveland og anestesilege Mohammed Abou-Arab. I tillegg koordinerer Kristil Haraldstad, landansvarlig for Palestina, arbeidet fra Kairo, skriver NRK.

Gruppen skal være i Gaza i to uker, deretter blir de erstattet av et annet team fra Norwac.

Kun 15 av Gazas 36 sykehus er i dag i drift, noen av dem bare delvis, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 23.000 palestinere har blitt drept i krigen mellom Israel og Hamas siden 7. oktober.

Powered by Labrador CMS