VIL HA NEMND: Barne- og familieminister Kjersti Toppe vil at nemndene skal endres, ikke fjernes, og at de bør sikre oppfølging og informasjon til kvinnen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Familieministeren frykter flere vil ta senabort – Ap uenig

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) går ut mot regjeringen hun selv sitter i. Mens Ap vil utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, vil hun beholde dagens grense på 12 uker.

Publisert Sist oppdatert

Toppe sier til Klassekampen at hun frykter at en utvidelse fra 12 til 18 uker vil endre synet på abort sent i svangerskapet.

– En lov signaliserer og skaper holdninger, kanskje ikke på kort, men på lang sikt. Og det kan tenkes at man får flere aborter senere i svangerskapet, sier Toppe.

I dag er grensen for selvbestemt abort uke 12, men i praksis har uke 18 blitt en ny deadline. I fjor var det 484 nemndbehandlede aborter i uke 13 til 18, og bare én fikk avslag.

– Det er ikke et veldig stort ønske i det norske folk om en ny lov med en utvidet grense, det har jeg prøvd å få fram lenge, sier Toppe som jobbet som lege før hun ble politiker.

– Overdrevet

Stortingsrepresentant og talsperson for kvinnehelse i Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, mener imidlertid at familieministeren tar feil om senaborter.

– Kjersti Toppe sin frykt for at kvinner vil ta abort seint er en overdreven og grunnløs bekymring. Jeg oppfordrer til at vi fortsetter å ha en faktabasert debatt om ny abortlov, sier Gunaratnam til NTB.

– Vi har ingen holdepunkter for at en økt grense for selvbestemmelse vil øke antall senaborter, noe kunnskapsgrunnlaget bekrefter. I Sverige, som siden innføringen av selvbestemt abort har hatt 18 uker som grense, utgjør ikke aborter etter uke 12 noen større andel av aborter totalt enn de gjør i Norge, sier hun.

Vil ta dissens

Toppe har tidligere sagt at hun vil ta dissens om forslaget om uke 18 kommer til høsten.

Hun vil at nemndene skal endres, ikke fjernes, og at de bør sikre oppfølging og informasjon til kvinnen. Hun foreslår å kalle dem «abortråd».

– Uke 18 er halvgått svangerskap. Da er fosteret 18 centimeter langt og veier 230 gram. Det er 3–4 uker til fosteret kan regnes som levedyktig. Ved 12 uker veier det 15 gram og er på et helt annet stadium, sier hun.

Powered by Labrador CMS