ANBEFALING: – Pakningsvedlegget inneholder viktig informasjon. De digitale er alltid oppdatert og lenker til mye nyttig informasjon for brukerne. Derfor anbefaler vi digitale pakningsvedlegg framfor de på papir, sier områdedirektør Dag Jordbru i Direktoratet for medisinske produkter, DMP.
ANBEFALING: – Pakningsvedlegget inneholder viktig informasjon. De digitale er alltid oppdatert og lenker til mye nyttig informasjon for brukerne. Derfor anbefaler vi digitale pakningsvedlegg framfor de på papir, sier områdedirektør Dag Jordbru i Direktoratet for medisinske produkter, DMP.

DMP vil øke bruken av digitale pakningsvedlegg

Om ambisjonen om å få til felleseuropeiske medisinpakninger skal slå til, må pakningsvedleggene på papir fjernes. Men først må folk lære seg å bruke de digitale.

Publisert Sist oppdatert

Nå gjør felleskatalogen.no, LMI, FFO, Apotekforeningen og DMP (Direktoratet for medisinske produkter) en innsats for at enda flere skal ta i bruk de digitale pakningsvedleggene.

For først når mange nok bruker det digitale pakningsvedlegget, kan papirversjonene tas ut av medisinpakningene, og man kan få til felles europeisk samarbeid om kjøp og distribusjon av medisiner. Det vil kunne bedre leveringssikkerheten og redusere risikoen for medisinmangel.

– Pakningsvedlegget inneholder viktig informasjon. De digitale er alltid oppdatert og lenker til mye nyttig informasjon for brukerne. Derfor anbefaler vi digitale pakningsvedlegg framfor de på papir, sier områdedirektør Dag Jordbru i Direktoratet for medisinske produkter, DMP.

Utgangspunktet er allerede ganske bra. En spørreundersøkelse felleskatalogen har gjennomført viser at seks av ti allerede kjenner til at pakningsvedlegg finnes digitalt. Av disse har 70 prosent lest det digitale.

– Digitale pakningsvedlegg er enkelt tilgjengelig via mobiltelefon og PC. I tillegg er det her lenker til mer informasjon, for eksempel til filmer med instruksjoner for riktig bruk. Ved å skanne QR-koden som står på pakningen kommer man rett til oppdatert pasientinformasjon på felleskatalogen.no, forteller Jordbru, og viser til at du enkelt kan finne det digitale pakningsvedlegget ved å skanne strekkoden på medisinpakken med mobiltelefonen. 

Krav om papir 

Det er i dag krav om at alle medisiner som selges i Norge og andre land i det europeiske legemiddelsamarbeidet har papirinformasjon på landets eget språk. Pakningsvedlegg på papir har begrensninger. Det er blant annet tidkrevende å oppdatere, trykke, pakke og distribuere.

I fremtiden kan løsningen bli motsatt av det den er i dag: Trenger du å få medisininformasjonen på papir, så kan du få den printet ut, for eksempel på apoteket.

Europeisk samarbeid

Det pågår et europeisk samarbeid for å innføre digitale pakningsvedlegg. DMP ønsker at Norge går foran i arbeidet med å fjerne kravet om papirpakningsvedlegget. Det vil gjøre det lettere for små land med få pasienter å bruke felles medisinpakninger og vise til digital informasjon. For eksempel kan et nordisk marked med felles medisinpakninger være mer attraktivt for legemiddelfirmaene. Dette kan bidra til at legemidler for små pasientgrupper, slik som barnelegemidler, bli mer tilgjengelige.

  – Felleseuropeiske pakninger kan bidra til enklere distribusjon på tvers av land. Dette vil gjøre det mer økonomisk interessant å selge produkter også i Norge og kan redusere legemiddelmangel, forklarer Jordbru.

Digital kompetanse

I Norge har de aller fleste har tilgang til internett på smarttelefon og/eller PC. Digital legemiddelinformasjon fra Felleskatalogen er godt kjent og brukes ofte hos norsk helsepersonell og mange pasienter. 

Brukerundersøkelser viser at Felleskatalogen er den mest brukte kilden til legemiddelinformasjon i Norge. Pr januar 2024 hadde Felleskatalogen 6,25 millioner oppslag i pasientinformasjonen de siste tolv måneder. Dette tilsvarer cirka 17.000 visninger pr dag, skriver DMP i en pressemelding. 

 

Powered by Labrador CMS