PROFESJONSKAMP: Det er lett å latterliggjøre psykiaterforeningens klumsete forsøk på profesjonskamp, men Lars Lien har faktisk rett i én ting, skriver Rune Flaaten Bjørk.

Lars Lien har rett i én ting

Det er godt at psykiaterforeningen setter søkelys på problemet med lange utredninger i psykisk helsevern.

Publisert Sist oppdatert
Rune Flaaten Bjørk

Psykiaterforeningen er igjen på krigsstien, men snubler i sine egne ben. I høst var psykiaternes interesseorganisasjon ute med påstander om at enkelte, ikke navngitte faggrupper i psykisk helsevern (les: psykologene) undergrav psykiaternes virksomhet ved å påføre pasientene pilleskam. Nå vil psykiaterne overta behandlingsansvaret fra psykologene i spesialisthelsetjenesten, men de har ikke en gang støtte fra sine egne medlemmer.

Det er lett å latterliggjøre psykiaterforeningens klumsete forsøk på profesjonskamp, men Lars Lien har faktisk rett i én ting: Lange omfattende utredninger har gått på bekostning av rask behandlingsstart og fokus på det som er problemet her og nå.

Dette er faktisk psykologenes ansvar. Det er ikke psykiaterne, men psykologene som gjennomfører disse vanvittig lange utredningsforløpene, som i mange tilfeller likevel ikke ender med en sikker diagnose, og som heller ikke ender med at det tilbys noen form for virksom behandling.

Det er godt at psykiaterforeningen setter søkelys på nettopp dette problemet i psykisk helsevern. Det er behov for en handlekraftig lege eller psykolog som kjapt kan bidra til symptomlindring her og nå.

Vi har ikke råd til å vente på den nevropsykologiske utredningen (som kanskje først er klar om 6 måneder), før vi hjelper lille Ole tilbake på skolen.

Takk, Lars Lien og Norsk Psykiatrisk Forening (Npf) for at dere løfter dette viktige poenget. Det er behov for rask og effektiv behandling i spesialisthelsetjenesten.

Det er godt vi kan enes om noe! Krig er det mer enn nok av her i verden.

Powered by Labrador CMS