NYTT FORSKNINGSPROSJEKT: På Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital skal de teste ut behandling med psilocybin for pasienter som har ALS.
NYTT FORSKNINGSPROSJEKT: På Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital skal de teste ut behandling med psilocybin for pasienter som har ALS.

Forskningsprosjekt skal teste psilocybin for pasienter med kols, MS og ALS

– Det er en helt annerledes type behandling, som integrerer medisinske og psykologiske tilnærminger på nye måter, sier Dea Siggaard Stenbæk, leder av Københavns Universitets klinikk for psykedelisk forskning. 

Publisert

Et nytt forskningsprosjekt undersøker om det psykedeliske stoffet psilocybin kan brukes til psykologisk behandling for pasienter med kols, multippel sklerose, ALS eller Parkinsons sykdom. 

Nå vil EU støtte prosjektet, som heter PsyPal, med 6,5 millioner euro, skriver danske Dagens Medicin

På Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital skal de teste ut behandlingen for pasienter som har ALS. 

– Nye muligheter

– Jeg er utrolig glad for at vi har mottatt denne EU-bevilgningen. Det er en helt annerledes type behandling, som integrerer medisinske og psykologiske tilnærminger på nye måter, uttaler Dea Siggaard Stenbæk, leder av Københavns Universitetsklinikk for psykedelisk forskning, i en pressemelding fra Københavns Universitet. 

Over hundre pasienter skal i løpet av året få behandling på ulike forskningsklinikker i Europa. Deltakerne får to timer med terapi, hvor de enten mottar psilocybin eller placebo. 

– Våre mest sårbare pasienter trenger at vi blir med og undersøker nye muligheter for behandling som kan øke deres livskvalitet, uttaler Stenbæk. 

Hun viser til at de i Danmark allerede har en del erfaring med bruk av psilocybin i behandling. 

– Jeg er sikker på at disse erfaringene vil komme studien til gode. 

Prosjekt ble stoppet

– Jeg kjenner på litt misunnelse. Vi har allerede drøftet et lignende prosjekt i Sykehuset Østfold i 2017, med et engelsk selskap med navn Compassion, sier Ingmar Clausen, avdelingssjef ved Distriktspsykiatrisk senter (DPS) Nordre Østfold, til Dagens Medisin.

I samarbeid med Onkologisk avdeling var planen å bruke psilocybin til mennesker med uhelbredelig kreftsykdom, i en studie sammen med flere andre europeiske universitetssykehus. 

– Dette prosjektet ble stoppet av det europeiske legemiddelbyrået (EMA), fordi «psilocybin virker mot depresjon» og da var det mer nærliggende å prøve det i første linje på pasienter med behandlingsresistent depresjon. 

Studien om behandling med psilocybin mot behandlingsresistent depresjon ble gjennomført uten Norge, forteller Clausen. 

– Vi har andre medikamenter som er mye farligere

Clausen påpeker at man bruker andre medikamenter som han beskriver som mye farligere. 

– Oksykodon og andre avhengighetsskapende preparater brukes for eksempel mot kroniske smerter. Disse forskrives mye mer liberalt blant annet av fastleger overalt i verden. Dette har blitt et tema som er politisk betent i USA og bør også være det i Norge. 

Avdelingssjefen understreker at stoffer som psilocybin, ketamin og MDMA bare brukes i kortere perioder, og at når de brukes i behandling gis det på sykehus. 

– Det skal ikke kunne kjøpes på apoteket eller gis på resept. På sykehuset har vi god kontroll og er observant på risiko for eventuelt misbruk. Man kan aldri forhindre at noen bruker rusmidler i tillegg undervegs, men vi er veldig nøye med hvem som får tilbud. 

Powered by Labrador CMS