SPURTE OM ALKOHOL: Stipendiat Julie Røgler Langås skriver en doktoravhandling ved Fakultet for helsevitenskap på OsloMet og er tilknyttet forskergruppen Aldring, helse og velferd. Foto: Sonja Balci/OsloMet
SPURTE OM ALKOHOL: Stipendiat Julie Røgler Langås skriver en doktoravhandling ved Fakultet for helsevitenskap på OsloMet og er tilknyttet forskergruppen Aldring, helse og velferd. Foto: Sonja Balci/OsloMet

Studie fra OsloMet: Tidligere menopause for kvinner som ikke drikker

Røyking kan føre til tidligere menopause, mens for alkohol er resultatet motsatt. Menopausen inntraff litt tidligere for kvinner som ikke drakk alkohol i en stor studie gjort ved OsloMet. 

Publisert Sist oppdatert

Studien er publisert i The International Journal of Epidemiology og er et samarbeid mellom OsloMet, Kvinneklinikken ved Ahus og Kreftregisteret. Formålet var å undersøke om mengden på alkoholinntaket har en sammenheng med menopausealder. 

Stipendiat Julie Røgler Langås skriver en doktoravhandling ved Fakultet for helsevitenskap på OsloMet og er tilknyttet forskergruppen Aldring, helse og velferd.

Langås og kollegene ville finne ut om det var en sammenheng mellom alkohol og menopause, skriver OsloMet på sine nettsider. 

Mens røyking reduserer gjennomsnittsalder for menopause med to år, altså at siste menstruasjon før overgangsalderen kommer to år tidligere for de som røyker, viste OsloMet-undersøkelsen at kvinner som drakk alkohol, fikk menopause seks måneder senere enn kvinner som ikke drakk.

Alder på menopause økte sammen med økt inntak av alkohol opp til 50 gram i uka, men over 50 gram var det ingen ytterligere økning. 

De fleste kvinnene i studien hadde et moderat alkoholinntak. Forskerne konkluderer med at graden av alkoholinntak har svært liten betydning for menopausealder.

280.000 kvinner fra Mammografiprogrammet

Til OsloMets nettsider sier Langås at deres funn kan tyde på at det er egenskaper ved kvinner som ikke drakk alkohol som kan forklare den lavere alderen ved overgangsalderen deres. 

– Når det gjelder kvinners menopausealder kan det være greit å nyte alkohol i moderate mengder, men det er viktig å få sagt at vi støtter de nye nordiske kostholdsrådene om å unngå alkohol, sier Langås.

I studien benyttet Langås og hennes kolleger spørreskjemadata fra rundt 280.000 kvinner i alderen 50 til 69 år som deltok i Mammografiprogrammet i årene 2006 til 2015. 

Disse kvinnene rapporterte blant annet sitt gjennomsnittlige inntak av øl, vin og brennevin i alderen 20 til 49 år, og alder ved siste menstruasjon. Disse svarene viste altså at for kvinner som drakk alkohol, inntraff menopausen omtrent seks måneder senere enn for de som ikke drakk alkohol.

I dag er gjennomsnittlig alder ved menopause i Norge omtrent 53 år, men den varierer fra 40 til 60 år.

Powered by Labrador CMS